تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۱:۲۵
کد خبر: ۱۲۵
نیکوکاران نابکار لقبی است که چنگ به کشورهای ثروتمندی می‌دهد که بازار آزاد و تجارت‏ خارجى آزاد را به کشورهاى تنگدست با این هدف موعظه مى‏کنند که سهم ‏بیشترى از بازارهاى کشورهاى مزبور را به چنگ آورند و از ظهور رقبای ‏احتمالى پیشگیرى کنند.

کتاب نیکوکاران نابکار ( افسانه تجارت خارجی آزاد و تاریخجه پنهان سرمایه‌دار)دارای نه فصل است که پرفسور چانگ در آن می کوشد تاریخچه واقعی سرمایه داری و جهانی سازی را روایت کند و با حمله به باورهای نادرست درباره توسعه نشان دهد:

* تجارت خارجى آزاد از آزادى انتخاب کشورهاى تهیدست مى ‏کاهد.

* ممکن است راه ندادن شرکت‏هاى خارجى به کشورهاى درحال‏ توسعه دردرازمدت به نفع این کشورها باشد.

* سرمایه‏ گذارى در شرکتى که قرار است ۱۷ سال زیان دهد ممکن است‏ پیشنهادى عالى باشد.

* برخى از بهترین شرکت‏هاى دنیا در مالکیت دولت هستند و به دست آن‏ اداره مى‏ شوند.

* براى توسعه اقتصادى، »اقتباسِ« ایده از خارجى‏ هاى خلاق ضرورى‏ است.

* تورمِ پایین و احتیاط دولتى ممکن است براى توسعه اقتصادى زیانبارباشد.

* وجودِ فسادْ ناشى از زیادى بازار است، نه کمبود آن.

* بازار و دموکراسى شرکایى طبیعى نیستند.

* تهیدستى کشورها ناشى از تنبل بودن مردمشان نیست؛ »تنبل« بودن مردم‏این کشورها ریشه در تهیدستى‏ شان دارد.

هاچون چنگ بدین ترتیب کشورهای فقیر را فرا می‌خواند تا با سرپیچى از گرایش بازار و حمایت سنجیده از فعالیت‏هاى‏ اقتصادى‏ اى که در درازمدت موجب ارتقاى بازدهى مى‏شود – یعنى عمدتاً، ولى‏ نه فقط، حمایت از صنایع تولیدى – گام در راه توسعه گذارند: بازارها گرایش شدیدى به تحکیم وضع موجود دارند. بازار آزاد کشورها را به کارى وا مى‏ دارد که در آن اینک مهارت یافته‏ اند. این گرایش بازار بدان معناست که کشورهاى تنگدست باید به ‏فعالیت‏هاى کم بازده کنونى خود ادامه دهند. اما ادامه آن فعالیت‏ها دقیقاً همان کارى‏ است که آنها را تنگدست مى‏کند. اگر کشورهاى تنگدست عزم کنند که تنگدستى را پشت سرگذارند باید از گرایش بازار سرپیچى کنند و به کارهاى ‏دشوارترى دست بزنند که درآمد بیشترى برایشان فراهم مى‏آورد – راه دومى ‏براى آنها وجود ندارد…. شرکت نوکیا، از محل درآمد فعالیت‏هایش در تجارت چوب، چکمه پلاستیکى و کابل برق، ۱۷ سال به بخش نوزادِ الکترونیک خود یارانه ‏پرداخت کرد. سامسونگ، از محل سود حاصل از فعالیت در بخش‏هاى نساجى‏ و پالایش نیشکر، بیش از یک دهه به بخش نوزاد الکترونیک خود یارانه داد. اگر آنها از علایم بازار صمیمانه تبعیت مى‏کردند، یعنى همان که نیکوکاران نابکار به کشورهاى درحال‏توسعه سفارش مى‏کنند، نوکیا همچنان اندر خم قطع‏درختان مى‏بود و سامسونگ مشغول پالایش نیشکر وارداتى. به نحو مشابه، اگر کشورها مى‏خواهند خود را از تنگدستى نجات دهند، باید از گرایش بازار سربتابند و به عرصه صنایع پیچیده و پیشرفته‏ تر پاگذارند.

اما پرسش مهم این است که‏ دقیقاً کجا باید سرمایه‏ گذارى کرد؟ پاسخ چنگ صنعت، یا دقیق‏تر صنعت تولیدى است. مثال او در این باره موفقیت سوئیس و سنگاپور است: سوئیس کشورى نیست که با پول‏هاى مشکوکِ سپرده شده در بانک‏هاى‏ مرموزش و ولخرجى‏ هاى توریست‏ هاى ساده‏ لوحى که سوغاتى‏ هاى بُنجلى مثل‏ زنگوله گاو و ساعت بلبلى مى‏ خرند گذران کند. در واقع، سوئیس صنعتى‏ترین‏ کشور جهان است. از سال ۲۰۰۲، سوئیس با فاصله بسیار زیادى از دیگر کشورها، بالاترین تولید صنعتىِ سرانه جهان را داشته است – ۲۴ درصد بیشتر از ژاپن یعنى دارنده دومین رتبه تولید صنعتى سرانه؛ ۲/۲ برابر ایالات متحده؛ ۳۴ برابر چین یعنى کارگاه جهانِ امروز؛ و ۱۵۶ برابر هند. به نحو مشابه، سنگاپور یعنى دولت‏شهرى که عموماً یک مرکز مالى و بندر تجارى موفق تلقى مى‏شود، کشورى بسیار صنعتى است. تولید صنعتى ِ‏سرانه سنگاپور ۳۵ درصد بیشتر از «موتورخانه صنعتى» کره، و ۱۸ درصد بیشتر از آمریکاست.

برچسب ها: ها جون چانگ
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر: